Etiquetas

sábado, 23 de enero de 2016

Diccionari de termes ambigus: primera part.

-->


 La comunicació humana és una eina complexa. El llenguatge, a més d’estar subjecte a la interpretació subjectiva que fa cada persona, és molt susceptible de ser manipulat perquè el receptor li doni un significat que en realitat no té. D’aquesta manera, quan el receptor se n’adoni de la situació en la que es troba per acceptar la idea com a certa, mai podrà culpar l’emissor d’haver-lo enganyat.  Tres exemples molt clars d’aquesta mena de llenguatge ambigu i enganyós són les frases que detallaré a continuació. Espero ampliar aquest diccionari en un futur, a mesura que trobi més frases d’aquesta mena. Acceptaré encantat els vostres suggeriments.

“Ja ho arreglarem” o la variant “Tot es farà”

Dona a entendre que obviem un tema per senzill o de solució massa evident com per perdre el temps parlant-ne ara. O bé que l’emissor d’aquesta frase està disposat a assumir la responsabilitat o costos associats. En realitat, la persona que et diu això està dient:

“Aquest tema en concret pot fer que no ens posem d’acord. M’esperaré a que t’hagis posat en una situació en la que ja no et puguis fer enrere (després de signar un contracte de compra/lloguer/feina, per exemple), i llavors et veuràs amb la obligació d’acceptar les meves condicions, per abusives que siguin.”

“Ja en parlarem”

Sembla que el tema quedi posposat fins que arribi un moment millor per plantejar-lo. En realitat la frase vol dir:

“M’esperaré a que oblidis el tema o a que perdis completament l’esperança de solucionar-lo o a aconseguir el que em demanes.”

“Ja quedarem” o bé “Quedem un dia”, o les variants “Ens truquem”, “Ens wassappegem”

La clau per diferenciar les variants “trampa” d’aquestes frases de la voluntat autèntica de veure-us la pots trobar en el llenguatge no verbal (es nota quan algú es vol escaquejar i no sap com). O en el fet que realment et truqui o accepti amb interès la teva trucada. Pot ser que hagis enganxat en mal moment la persona i realment no pugui concretar, però en general aquesta frase vol dir:

“No tinc cap interès en quedar amb tu, però no seria socialment correcte dir-t’ho clarament.”

No hay comentarios:

Publicar un comentario